HrvatskiPoruka ministra turizma na pragu ulaska u drugu polovicu izazovne turističke godine

ZAGREB, 1.6.2012.

Na pragu smo ulaska u glavnu turističku sezonu ove izazovne turističke godine. Iako rezultati turističkog prometa za prvih pet mjeseci još nisu finalizirani, optimističan sam i zadovoljan postignutim do sada. U suradnji s privatnim sektorom, na vrijeme smo počeli s pripremama za ovu turističku godinu, a neki od ciljeva koje smo postavili kao prioritetne u četverogodišnjem mandatu, već su ostvareni, što je znak kako Vlada zaista gradi drugačiji odnos prema turizmu. S obzirom da je turizam ujedno i jedan od strateških sektora za ovu zemlju, već je odlučeno izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodanu vrijednost kako će se stopa PDV-a na dio usluga u turizmu spustiti od 1. siječnja 2013. godine te iznositi 10 posto. Diferencirana stopa odnositi će se na sve ugostiteljske usluge smještaja i prehrane s izuzetkom žestokih alkoholnih pića.

Siguran sam da će i ostale aktivnosti koje smo već realizirali ili još uvijek provodimo, u konačnici utjecati na jačanje konkurentnosti hrvatskog turizma. Ovdje prvenstveno mislim na usvajanje izmjena Zakona u ugostiteljskoj djelatnosti, privatizaciju turističkih tvrtki u državnom vlasništvu i ubrzanu izradu Strategije razvoja hrvatskog turizma.

Kako bismo dodatno ojačali razvoj turizma u cijeloj Hrvatskoj te time povećali konkurentnost turističkog sektora, ove smo godine za razvojno-turističke projekte predvidjeli 32 milijuna kuna bespovratnih potpora. Riječ je osam programa, namijenjenih za stvaranje novih proizvoda, unaprjeđenje ponude turističkog sektora, promociju turističkih zanimanja, poticanje djelovanja strukovnih udruga i drugih neprofitnih organizacija u turizmu, poticanje turističkih manifestacija i povećanje sigurnosti boravka turista u Hrvatskoj.

Trenutno je u tijeku natječaj za projekte za dodjelu bespovratnih sredstava temeljem Programa poticanja razvoja turizma na turistički nerazvijenim područjima u 2012. godini, koji je raspisan do 8. lipnja. Hrvatski turizam je sinergija obale i kontinenta. Uz očuvanu prirodu te bogatu povijest i tradiciju, prednosti Hrvatske nesumnjivo su i razvijena infrastruktura te blizina europskim emitivnim tržištima. Upravo zato, Hrvatsku želimo pozicionirati kao odredište koje će turistima biti zanimljivo i izvan ljetnih mjeseci te za produžene vikend odmore. U tom smjeru, ključno je jačanje posebnih oblika turizma, primjerice bike, golf, gourmet, zdravstvenog itd., koji će zadovoljiti interese raznih profila gostiju i privući ih da u Hrvatsku dolaze i izvan ljetnih mjeseci. Upravo to želimo postići i davanjem poticaja za razvoj projekata na nerazvijenim područjima.

Vjerujem kako će sveukupne aktivnosti koje Ministarstvo turizma provodi u suradnji s javnim, privatnim sektorom donijeti očekivane pomake u jačanju konkurentnosti hrvatskog turizma te da će Hrvatska turistima iz cijeloga svijeta postati još zanimljivija i privlačnija destinacija.

S poštovanjem,

Vaš ministar turizma, Veljko Ostojić

Kalendar najava

Aktualno