HrvatskiKoordiniranim aktivnostima do jednostavnijeg poslovanja turističkog sektora

ZAGREB, 15.5.2012.

Hrvatskom turizmu nesumnjivo je potreban novi investicijski ciklus koji bi, uz brojne druge mjere i aktivnosti koje provode javni i privatni turistički sektor, utjecao na podizanje konkurentnosti cjelokupnog sektora, što nam je glavni cilj – rekao je ministar turizma Veljko Ostojić na sastanku, održanom na inicijativu Ministarstva turizma, a u suradnji s Ministarstvom graditeljstva i prostornoga uređenja te Državnog inspektorata s uredima državne uprave u županijama i Grada Zagreba.

Upravo s tim ciljem, dodao je ministar, Ministarstvo intenzivno radi na pripremi prijedloga za izmjene i dopune zakonske regulative, vezane uz turistički sektor.
Kako bi omogućili što kvalitetnije provođenje turističke sezone te pojednostavili proceduru i time olakšali poslovanje u turističkom sektoru, predstavnici dvaju ministarstava, Državnog inspektorata i ureda državne uprave raspravljali su o prijedlozima za izmjenu i dopunu Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim građevinama, posebno onima turističke i ugostiteljske namjene, te o izdavanju rješenja za obavljanje tih djelatnosti.

„Cilj nam je omogućiti legalizaciju većeg broja zgrada te osigurati jednostavniji proces ishođenja rješenja“ – pojasnila je zamjenica ministra graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš i dodala kako je jedan od zadataka do kraja definirati uvjete za promjenu namjene objekata.

U nastavku sastanka predstavljene su nedavno usvojene izmjene i dopune Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, koje su pojednostavile postojeću proceduru, ali i spriječile moguće zatvaranje velikog broja objekata, posebno kampova, a time i radnih mjesta. Jedna od najvažnijih izmjena tog zakona, podsjećamo, je produženje roka za kategorizaciju kampova do 30. travnja 2015. godine koji je, prema ranijim zakonskim odredbama, trebao biti do 9. srpnja ove godine. Neke od novosti vezane su i uz izdavanje rješenja za nastavak obavljanja ugostiteljske djelatnosti te uz pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvima.

Ministarstvo turizma, u suradnji s ključnim institucijama i strukovnim udrugama u turizmu, intenzivno radi i na pripremama izmjena i dopuna Zakona o pružanju usluga u turizmu, zakona vezanih uz rad turističkih zajednica te Zakona o turističkom i ostalom građevinskom zemljištu neprocijenjenom u postupku pretvorbe i privatizacije.

Kalendar najava

Aktualno