HrvatskiMinistar Ostojić u Zadru: Konkurentnost i investicije u fokusu interesa

ZADAR, 4.5.2012.

Aktivnosti i mjere koje se poduzimaju za snažniji razvoj turizma u Zadarskoj županiji bile su glavne teme današnjeg sastanka ministra turizma Veljka Ostojića sa zadarskim županom Stipom Zrilićem, gradonačelnikom Zadra Zvonimirom Vrančićem i predstavnicima turističkog gospodarstva te županije. Ministar ih je tom prigodom upoznao s programom rada Ministarstva turizma, a posebno se osvrnuo na planove vezane uz izmjene i dopune zakonske regulative te podizanje konkurentnosti hrvatskog turizma kojeg je ocijenio ključnim uspjehom za razvoj.

Govoreći o ljestvici konkurentnosti, istaknuo je kako se Hrvatska u svjetskom turizmu nalazi na 34. mjestu, u europskom na 24., dok na Sredozemlju zauzima osmo mjesto. Upravo tu, ocijenio je ministar, postoji  potencijal i izazov da se naša zemlja još bolje pozicionira. Kao jednu od prvih mjera, usmjerenih na jačanje konkurentnosti, istaknuo je uvođenje niže stope PDV-a od 10 posto u turizmu, koja će se početi primjenjivati s početkom sljedeće godine.

U skladu s programom rada Vlade RH, poticanje investicija u fokusu je interesa i Ministarstva turizma, koje poduzima niz mjera kako bi potencijalnim ulagačima olakšalo i pojednostavilo ulaganja u hrvatski turizam, objasnio je ministar. Izrazio je zadovoljstvo postignutim dogovorom s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak (HBOR), koja je ove godine za financiranje projekata u turizmu osigurala više od milijardu kuna, a s kojom su dogovoreni i olakšani uvjeti kreditiranja u turizmu.

Kada je riječ o zakonskoj regulativi, ministar je okupljene turističke djelatnike upoznao s aktivnostima oko izmjena Zakona o turističkom i ostalom građevinskom zemljištu neprocijenjenom u postupku pretvorbe i privatizacije, koje će omogućiti nova ulaganja, posebno u kamping segment. Najavio je, između ostalog, i izmjene i dopune niza zakona o funkcioniranju sustava turističkih zajednica kojem su, zaključio je ministar, potrebna određena osvježenja nakon 20 godina.

Riječi je bilo i o pripremi projekata za fondove EU, a ministar je najavio i ranije definiranje modela udruženog oglašavanja Hrvatske turističke zajednice za 2013. godinu, koji bi trebali biti dogovoreni već u srpnju ove godine. U nastavku se osvrnuo na planove vezane uz privatizaciju preostalih 13 turističkih tvrtki u većinskom državnom vlasništvu u sljedeće dvije godine te na stavljanje bivših vojnih zona i objekata u funkciju turizma.

Kalendar najava