HrvatskiPredstavljen projekt održivog razvoja dunavskoga područja

OSIJEK, 18.5.2011.

Izrada transnacionalne strategije održivog razvoja područja uz Dunav, s posebnim osvrtom na turizam, glavni je cilj projekta "Datourway", vrijednom oko 3,1 milijun eura, u kojem sudjeluje 17 partnerskih institucija iz Hrvatske, Mađarske, Slovačke, Srbije, Bugarske i Italije, istaknuto je na današnjem predstavljanju projekta u osječkoj Regionalnoj razvojnoj agenciji Slavonije i Baranje (RRA).

Voditeljica projekta Biljana Đanković kazala je kako će strategija, po završetku projekta, biti predložena za financiranje Europskoj komisiji, jer će u njoj biti naznačeni razvojni prioriteti, a već je napravljen geografsko-informacijski sustav, s popisom turističkih znamenitosti.

Ocijenila je kako su za Hrvatsku u ovoj fazi pristupanja u Europsku uniju ovakvi međunarodni projekti iznimno značajni, kao i zbog razvoja kontinentalnog turizma koji je u istočnom dijelu Hrvatske postao važna gospodarska grana.

Direktor RRA Stjepan Ribić kazao je kako se izrada strategije razvoja dunavske regije planira obaviti u sklopu fonda IPA Jugoistočna Europa, a da se već sada nastoji uvrstiti razvojne projekte u strateške dokumente EU-a za novo financijsko razdoblje koje nastupa od 2014. do 2021. godine.

Kontinentalni turizam jedna je od važnijih osnova razvoja Osječko-baranjske županije, pa su aktivnosti poput lova, ribolova, gastro-turizma, biciklističkih staza, ono što želimo promovirati s našim partnerima, rekao je Ribić. Dodao je kako je ovaj projekt osnova za buduće projekte, koji će se, u idućem razdoblju, kandidirati prema europskim strukturnih i kohezijskim fondovima. (Hina)

Kalendar najava

Aktualno