HrvatskiMemorandum o suradnji policija tijekom turističke sezone

OPATIJA, 12.5.2011.

Memorandum o suradnji na projektu Sigurna turistička sezona, koji se u Hrvatskoj provodi šestu godinu za redom, danas su u Opatiji potpisali predstavnici policijskih organizacija iz 8 zemalja, koji od 11. do 15. svibnja sudjeluju u radu 6. Konferencije čelnika policije uoči turističke sezone 2011. 

Memorandume o suradnji potpisali su predstavnici Austrije, Češke, Njemačke, Poljske, Francuske i Mađarske te po prvi put predstavnici Slovenije i Srbije. Prethodno su memorandum o suradnji potpisali predstavnici Slovačke i generalnog tajništva INTERPOL-a, a najavljeno je da će sljedeće godine sporazum vjerojatno potpisati i predstavnici Ukrajine.

Na temelju memoranduma u Hrvatskoj će od 1. srpnja do 31. kolovoza boraviti 46 stranih policijskih službenika, odnosno dva iz Slovenije, 4 iz Austrije, 4 iz Francuske, 8 iz Mađarske, dva iz Njemačke, dva iz Poljske, 8 iz Češke, 8 iz Slovačke te 8 službenika Generalnog tajništva INTERPOL-a.

Glavni ravnatelj Hrvatske policije Oliver Grbić kazao je da je u posljednje dvije godine napravljen snažan iskorak u borbi protiv složenih oblika organiziranog kriminaliteta te iskazao zadovoljstvo što se razvija suradnja s policijama Srbije i Slovenije. Grbić je kazao da turisti ne biraju samo lijepa, nego i sigurna odredišta te da u prošlim sezonama nije bilo ni jednog incidenta koji bi negativno utjecao na stanje opće sigurnosti u Hrvatskoj.

Državni tajnik u Ministarstvu turizma Branko Grgić kazao je da je Hrvatska sigurno odredište te da je sigurnost na visokom trećem mjestu razloga za dolazak turista u njena ljetovališta. Direktor policije Srbije Milorad Veljović ocijenio je da je memorandum iskorak u suradnji i dobar primjer suradnje.

Šesta konferencija čelnika policije uoči turističke sezone 2011. održava se u sklopu projekta Ministarstva unutarnjih poslova "Sigurna turistička sezona", s ciljem predstavljanja tog projekta u Hrvatskoj te u zemljama iz kojih dolazi najviše turista. Tijekom konferencije bit će predstavljeno stanje sigurnosti tijekom sezone u 2010. i planovi i pripreme za aktivnosti u sezoni 2011. Na konferenciji osim potpisnika memoranduma sudjeluju i predstavnici policijskih organizacija Ukrajine, BiH, Federacije BiH i Crne Gore te Udruženja šefova policija zemalja Jugoistočne Europe (SEPCA) i drugi.  (Hina)

Kalendar najava

Aktualno