HrvatskiDHT: Održani stručni skupovi u sklopu prvog dana manifestacije

MALI LOŠINJ, 25.10.2017.

Tijekom prvog dana najznačajnije turističke manifestacije Dani hrvatskog turizma koji se ove godine odvijaju u Malom Lošinju na otoku Lošinju, održana su tri stručna skupa na kojima se govorilo o nekima od najaktualnijih tema u hrvatskom turizmu. Tako su tokom dana predstavljeni trendovi i prognoze za industriju putovanja, analiza poslovanja hrvatskog hotelijerskog sektora te je istaknuta važnost uspostave regionalnih centara kompetentnosti u turizmu na primjeru Baskijskog kulinarskog centra.

Okrugli stol pod nazivom „ESF – uspostava regionalnih centara kompetentnosti u turizmu“ okupio je predstavnike resornih ministarstva i pratećih institucija; državnog tajnika Ministarstva turizma Franu Matušića, državnu tajnicu Ministarstva rada i mirovinskoga sustava Katarinu Ivanković Knežević, pomoćnika ministrice znanosti i obrazovanja Vladu Prskala, Renatu Tomljenović s Instituta za turizam te članicu Uprave Jadranka Grupe zadužene za ljudske potencijale Ninu Garić Saganić. Sudionici su raspravljali o važnosti cjeloživotnog obrazovanja te važnosti modernizacije strukovnih obrazovanja za turizam i ugostiteljstvo kroz centre kompetentnosti za ugostiteljstvo i turizam.

Državni tajnik Frano Matušić podsjetio je kako Ministarstvo turizma u suradnji s resornim ministarstvima i institucijama već radi na najboljoj formi i obliku hrvatskih regionalnih centara kompetencija za ugostiteljstvo i turizam kojima je cilj pružiti ono najbolje u tom sektoru te kvalitetno educirati kadar za tržište i za nadolazeće razdoblje.

Cilj ovih centara je osim obrazovanja kadra, inicirati blisku suradnju s poslodavcima u turizmu i ugostiteljstvu. Zainteresiranost pokazuju i predstavnici ugostitelja i vodećih hotelskih grupacija koji i sami već provode edukacije svojih kadrova u različitim segmentima. Predviđa se otvaranje pet do sedam centara, a put do njihovog pokretanja osnažit će i nužne zakonodavne izmjene u sektoru rada te aktivan rad na promjeni percepcije o ugostiteljskim zanimanjima kao atraktivnim i poželjnim.

Generalni direktor svjetski poznatog Baskijskog kulinarskog centra Joxe Maria Aizega okupljenima je predstavio rad ove visokoškolske ustanove koja se bavi istraživanjem i promocijom hrane uz naglasak na modernom kulinarstvu i novim konceptima povezivanja tehnologije, znanosti i gastronomije. U sklopu ovog skupa za koje se tražilo mjesto više, okupljeni su imali prilike degustirati kulinarske delicije nastale u suradnji renomiranog chefa Lionela Levyja nagrađenog Michelinovom zvjezdicom, šefa kuhinje u restoranu Alfred Keller lošinjskog restorana Alhambra Melkiora Bašića te učenika Srednje strukovne škole Ambroza Haračića iz Malog Lošinja.

Prije toga, na okruglom stolu „ESF– uspostava regionalnih centara kompetentnosti u turizmu“ predstavljena je analiza performansi hrvatskog hotelijerskog sektora u proteklih šesnaest godina. Osvrćući se na razdoblje od 2000. do 2016. godine partner Horwath HTL Croatia, Emanuel Tutek predstavio je trendove razvoja hotelskog smještaja u Hrvatskoj. Pri tome je istaknuo kako, iako kapaciteti hotelskog smještaja rastu svake godine, u nekim regijama poput Dalmacije gdje je od 2005. godine broj hotelskih kreveta povećan za 30 posto, rast smještajnih kapaciteta u hotelima manji je nego u ostalim vrstama komercijalnog smještaja kao što je obiteljski smještaj, kampovi itd.

Osim toga, istaknuta je važnost hotelskog sektora za ostvarene prihode u turizmu te sve veći udio hotelskog smještaja visoke kategorije. Prema provedenom istraživanju udio hotelskog smještaja od 4 zvjezdice 2016. godine iznosio je 43 posto ukupnog hotelskog smještaja i povećan je za 22 puta u odnosu na 2000. godinu. Na kraju izlaganja naglašena je i važnost hotelskog smještaja za turistički promet, odnosno popunjenost tijekom pred i posezone.

Svečanost otvaranja Dana hrvatskog turizma uveličat će dodjela prvog dijela turističkih nagrada Hrvatske turističke zajednice i Hrvatske gospodarske komore koja će se održati večeras. Više od šezdeset nagrada dodijelit će najboljima u kategorijama za destinacije godine, atrakcije godine, nagrade poslovnom sektoru (Turistički cvijet – kvaliteta za Hrvatsku) te ljude u turizmu.

Organizatori skupa su Ministarstvo turizma, Hrvatska turistička zajednica i Hrvatska gospodarska komora koji ovu manifestaciju zajedno organiziraju već desetu godinu zaredom.

Dani hrvatskog turizma ove se godine održavaju uz potporu Grada i Turističke zajednice Malog Lošinja koji ove godine obilježavaju 130 godina turizma te Jadranka Grupe koja ove godine obilježava 70 godina poslovanja.

  •  

Kalendar najava

Aktualno