HrvatskiMinistar Cappelli na obilježavanju 300 godina pravoslavlja u Rijeci

RIJEKA, 14.10.2017.

Ministar turizma Gari Cappelli, kao izaslanik predsjednika Vlade, posjetio je Rijeku povodom svečanog obilježavanja 300 godina pravoslavlja u Rijeci.

Centralni događaj otvaranja ove višednevne manifestacije bila je svečana akademija koja se održavala u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja. Uz ministra Cappellija otvorenju su prisustvovali riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, predsjednik Srpskog narodnog vijeća i izaslanik Sabora RH Milorad Pupovac, predstavnik ministarstava kulture Republike Srbije Dejan Masliković, riječki nadbiskup Ivan Devčić i mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije.

Obraćajući se okupljenima, ministar Cappelli istaknuo je da Vlada svojim kvalitetnim programom podržava sve manjine u Republici Hrvatskoj.

Obilježavanje 300 godina pravoslavlja u Rijeci donosi pregršt kulturnih, znanstvenih i gospodarskih sadržaja vezanih uz obilježavanje 300 godina pravoslavlja u Rijeci, a održava se u organizaciji Vijeća srpske nacionalne manjine za Grad Rijeku, Zajednice Srba Rijeka, Udruge hrvatsko-srpskog prijateljstva i SKD “Prosvjeta” Pododbora Rijeka. Pokrovitelji manifestacije su Primorsko-goranska županija, Grad Rijeka i Sveučilište u Rijeci. Manifestaciju su podržali Ministarstvo kulture i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH i Ministarstvo kulture i Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije.

Na prostoru Primorsko- goranske županije žive predstavnici 22 nacionalne manjine, od čega Pravoslavni vjernici u Rijeci čine nešto manje od 7 posto stanovništva. 1717. godine na riječko područje došlo je 218 pravoslavnih obitelji i te im je godine rimsko-njemački car Karlo VI. dopustio da ispovijedaju svoju vjeru.

Kalendar najava

Aktualno