HrvatskiUnaprijediti pred i posezonu i Hrvatsku bolje pozicionirati kao aviodestinaciju

OPATIJA, 30.8.2017.

Direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Kristjan Staničić izjavio je u srijedu u Opatiji da se raznim projektima želi povećati turistički promet u pred i posezoni, bolje se povezati s glavnim emitivnim tržištima te na međunarodnom tržištu bolje pozicionirati Hrvatsku kao aviodestinaciju. 

Staničić je to izjavio nakon sjednice Turističkog vijeća Turističke zajednice Kvarnera, objašnjavajući i da je to bio jedan od radnih sastanaka u okviru njegova obilaska terena radi informiranja o aktivnostima Glavnog ureda HTZ-a, a koji se provode s ciljem povećanja turističkog prometa u posezoni te radi izrade godišnjeg plana rada za 2018.

"Cilj je, a to proizlazi iz naših strateških dokumenata, povećati turistički promet u pred i posezoni, kako bi se rasteretilo vršno opterećenje u glavnoj turističkoj sezoni. Cilj je još bolje i učinkovitije pozicionirati Hrvatsku kao turističku destinaciju na međunarodnom turističkom tržištu, odnosno kao aviodestinaciju. Niz projekata koji su pred nama biti će usmjereni upravo ka ta dva cilja - da se još bolje povežemo s ključnim emitivnim tržištima i da to povezivanje bude naglašeno u pred i posezoni", rekao je Staničić, dodajući da se razgovaralo i o udruživanju sredstava, o javnom pozivu za udruženo oglašavanje i za strateške projekte kojeg je Glavni ured objavio prije desetak dana. 

Govoreći o ovogodišnjoj turističkoj sezoni u cijeloj Hrvatskoj, rekao je da je turistička godina, prema broju dolazaka i noćenja, izuzetno uspješna, da je rast još uvijek dvoznamenkast, a očekuje da će se, s obzirom na najave, takva razina rasta zadržati do kraja godine. To pred nas stavlja nove izazove i odgovornost da taj trend nastavimo i u sljedećoj godini, poručio je Staničić.

Na sjednici Turističkog vijeća Turističke zajednice Kvarnera, koja je održana u opatijskom Hotelu Navis, razgovaralo se i kako unaprijediti turistički promet u Zračnoj luci Rijeka, a Staničić vjeruje kako će se i taj projekt uspješno završiti.

Primorsko-goranski župan i predsjednik Turističke zajednice Kvarnera Zlatko Komadina ocijenio je da rezultatima u županiji svi mogu biti zadovoljni, jer je u prvih osam mjeseci ostvareno 10 posto više turističkih dolazaka i noćenja nego u istom razdoblju lani. Kako je istaknuo, danas se razgovaralo o unaprjeđivanju turizma te o tome što se očekuje od nove zakonske regulative.

"Mi u županijama očekujemo jačanje uloge županijskih turističkih zajednica, potkrijepljeno s preraspodjelom sredstava od povećanja boravišne pristojbe više u korist u županijskih turističkih zajednica, kako bismo mogli pojačano financirati udruženo oglašavanje, promidžbu destinacije i kapitalne projekte", rekao je.

Komadina je naveo da su u sezoni na području županije svi kapaciteti puni te da prostora za povećavanje prometa ima samo u pred i posezoni te da su najviše kategorije privatnog ili hotelskog smještaja najbolje popunjene. Struktura smještaja u županiji je takva da oko četvrtinu čine hoteli, četvrtinu kampovi, a oko polovice je privatni smještaj, pa, smatra, treba težiti povećanju hotelskog smještaja.

Direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić Živadinov navela je da je u prvih osam mjesecu na Kvarneru ostvareno više od 15 milijuna noćenja, ili oko 1,3 milijuna više nego u istom razdoblju lani, a dobar se dobar trend očekuje i u posezoni.

Po njenim riječima, važno je da se najjači proizvodi i dalje razvijaju, primjerice zdravstveni turizam, gastronomija, biciklizam, pješačenje, a pripremaju se i novi proizvodi kako bi gosti još više dolazili tijekom pred i posezone.

Najave za posezonu su iznimno dobre, a jedan od ciljeva i razlog pokretanja svih projekata je upravo jačanje dolazaka u pred i posezoni. U prvih šest mjeseci smo imali čak 25 posto više noćenja nego prošle godine, što pokazuje da se predsezona pojačava, da su proizvodi koje razvijamo dobri, a tako ćemo i nastaviti, istaknula je Peršić Živadinov.

Poručila je i da Kvarner ne želi biti destinacija za masovni turizam, već se radi na povećanju kvalitete smještaja i usluga. "Imali smo povećanje potražnje za smještajem s pet zvjezdica od čak 150 posto, što ukazuje da se kvaliteta na Kvarneru povećava, a to prate i izvanpansionska potrošnja i financijski rezultati", rekla je Irena Peršić Živadinov. (Hina/FaH)

Kalendar najava

Aktualno