HrvatskiMinistar Cappelli nazočio završnici 42. Trke na prstenac

BARBAN, 20.8.2017.

Ministar turizma Gari Cappelli nazočio je danas finalu 42. Trke na prstenac održane u Barbanu, a na događaju su također sudjelovali predsjednik Vlade RH, Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora, Gordan Jandroković te mnogi drugi predstavnici javnog i privatnog sektora.

„Manifestacije koje se održavaju tijekom cijele godine, na obali i na kontinentu imaju znatan doprinos ukupnim turističkim rezultatima Republike Hrvatske, a ova je utrka odličan primjer kako nadopuniti i obogatiti standardnu turističku ponudu određene destinacije te je učiniti prepoznatljivom među turistima. Osim toga, ova viteško-konjička manifestacija ima svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra i nalazi se na listi zaštićenih kulturnih dobara, što je dodatni dokaz vrijednosti ovog događaja za kreiranja imidža o Hrvatskoj kao destinaciji koja svojim turistima pruža dodatne doživljaje“, istaknuo je ministar Cappelli.

Trka na prstenac prvi je put održana prije 321 godinu, 1696. te je starija i od Sinjske alke, ali se u kontinuitetu održava od 1976. godine, treće nedjelje u kolovozu. Riječ je o viteško-konjičkoj manifestaciji koja je ove godine započela 18. kolovoza podizanjem zastave Trke na barbanskoj tržnici, a završava natjecanjem za slavodobitnika, 20. kolovoza. Ove godine za trku se prijavilo 22 natjecatelja, a prolaz u završnicu izborilo je 16 konjanika. Novitet ovogodišnje manifestacije je i atletska utrka „Prstenac“ duljine 7,7 km, održana u subotu, sa startom i ciljem na Gradišću.

Slavodobitnik 42. Trke na Prstenac je Maksimilijan Rojnić iz mjesta Petehi kraj Barbana.

Kalendar najava

Aktualno