HrvatskiJedinstveni enološki doživljaj, trodnevna manifestacija „Vino i vruja“

OPATIJA, 4.8.2017.

Jedinstveni enološki doživljaj očekuje posjetitelje manifestacije „Vino i vruja“ koja će se u organizaciji Udruge Ikarski barkajoli i uz podršku Turističke zajednice Grada Opatije ovog vikenda održati u Iki – imat će priliku kušati vrhunska vina čuvana godinu dana u idealnim uvjetima ikarskog prirodnog fenomena, vruje. Ukupno 2400 butelja iz vinarija Miklaužić, Petrač, Andrija, Prelac, Kabola, Plovanić i Iločkih podruma potopljeno je prošle godine u posebnim kavezima na dubinu od 20 metara u kraški podmorski izvor, a u petak 4. kolovoza u 12 sati po njih će se spustiti ronioci Javne vatrogasne postrojbe Opatija i opatijskog Dobrovoljnog vatrogasnog društva, čime će započeti trodnevna manifestacija.

Dan kasnije, u subotu 5. kolovoza od 16 sati počet će centralni dio manifestacije koji će uključivati degustaciju vina potopljenog prošle godine i potapanje kaveza s novim buteljama vrhunskih etiketa na jednogodišnju „pohranu“. Somelieri i poznavatelji vina potvrdili su da vino sazrelo u moru pokazuje bolje karakteristike u odnosu na iste sorte čuvane na tradicionalni način, stoga interes vinara za sudjelovanju u ovoj manifestaciji raste, pa će se tako ove godine prvi puta uključiti vinari Tomaz, Ferenac i Dvorac Belaj.

"Ove godine u vruju ćemo potopiti oko 3000 butelja vina, čime se nastavlja rast ove naše atraktivne manifestacije. Uz veći broj vinara, obogaćen je i program na kopnu, pa će tako posjetitelji moći uživati u degustaciji vina, a pripremamo i bogat zabavni program koji će uz glazbu ponuditi i zabavu kroz aukciju vina i potragu za potopljenim bocama u blizini plaže. Kada se smrači za sve posjetitelje pripremamo i spektakularnu kulisu na moru – Igru jedara i svjetla", najavio je Vjekoslav Zahej, predsjednik udruge Ikarski barkajoli.

Vina, koja će se moći kušati uz kupnju posebne degustacijske čaše, pratit će i specijaliteti restorana Knezgrad, dok će u zanimljivom programu, kojeg će voditi Extra Roby, nastupiti Alba i Leo te DJ Mriža. Kulturni dio manifestacije upotpunit će izložba fotografija „Kvarner va slike“ u organizaciji Fotokluba Color iz Rijeke i Mjesnog odbora Ika.

"Ikarski barkajoli organizacijom ove manifestacije pokazali su kako se na atraktivnom prirodnom fenomenu kakav su vrulje, uz originalnu ideju i zanimljiv program može stvoriti odlična manifestacija koja značajno nadopunjuje našu turističku ponudu. Veseli me da „Vino i vruja“ iz godine u godinu raste, da sve veći broj hrvatskih vinara pokazuje interes za sudjelovanjem, ali i da je publika dobro prihvatila ovo  događanje, stoga vjerujem da će ovog vikenda Ika biti traženo odredište za brojne posjetitelje", kazala je direktorica TZ Opatija Suzi Petričić.

Trodnevni program „Vino i vruja“ u nedjelju, 6. kolovoza, zaključit će regata tradicijskih barki „Ive Sipa“ koja pod motom „Barku i osti, do smrti dosti“ donosi događanje posebno osmišljeno za zabavu publike. Start regate očekuje se oko 19 sati, ovisno o vjetru, a natjecanje će pratiti zabava uz glazbu i gastronomsku ponudu. Za sve posjetitelje tijekom manifestacije osiguran je besplatan parking kod Fakulteta za menadžmentu u turizmu i ugostiteljstvu u Iki.

Kalendar najava

Aktualno