HrvatskiRezultati konzultacija o ekonomiji suradnje u području pružanja usluga smještaja u turizmu

ZAGREB, 27.7.2017.

Europska komisija konzultirala je građane koji pružaju usluge kratkoročnog iznajmljivanja smještaja kroz platforme suradnje u EU. Konzultacije su bile provedene u svrhu boljeg razumijevanja razvoja ekonomije suradnje kao i njezine glavne značajke u području kratkoročnog iznajmljivanja smještaja.

Konzultacije su se odvijale od 24. siječnja do 14. ožujka 2017. a pružatelji usluga odgovarali su na niz pitanja o oblicima vlasništva smještajnih jedinica, ostvarenom prihodu od kratkoročnog iznajmljivanja, glavnim problemima i poteškoćama prilikom pružanja usluga, nacionalnim regulatornim okvirima te o mogućim razlozima prestanka pružanja usluga.

Na upitnik je odgovorio 391 ispitanik iz 16 zemalja članica EU-a, Norveške, SAD-a i Indije. 56,3 % ispitanika iznajmljuje smještaj u mjestu svog prebivališta ili boravišta. 77.3% iznajmljuje cjelokupnu nekretninu, a 25.8% nudi samo sobu ili nekoliko soba. Za 66.2% ispitanika prihod od iznajmljivanja predstavlja manje od polovice godišnjih prihoda. 51.4% nije iskusilo nikakve probleme prilikom iznajmljivanja a ostali samo s problemima lakše prirode koji su se rješavali na prijateljski način.

Za 50.9% ispitanika propisi iznajmljivanja su jasni i jednostavni dok ih 47.3% misli suprotno. Za ispitanike iz Italije (75%), Njemačke (68%), Španjolske (59.1%) i Francuske (50%) propisi su složeni i teški za shvatiti, a za ispitanike iz Velike Britanije (85.5%), Portugala (87.1%), Austrije (62.5%) i Irske (60%) propisi su jasni i jednostavni za primjenu. Najviše se kritika odnosilo na porezne propise. Kada je u pitanju prestanak pružanja usluga 34.4% ispitanika je okrivilo složene birokratske administrativne postupke a 29.9% ispitanika je navelo konstanto mijenjajuće propise. Sveukupno je utvrđeno da su pružatelji usluga zadovoljni svojim aktivnostima i da ih ne namjeravaju prekidati.

Velika većina ispitanika (70.3%) za oglašavanje koristi isključivo mrežne platforme.

Rezultati konzultacija predstavljeni su predstavnicima ministarstva nadležnih za turizam iz zemalja članica i dionicima tijekom radionice o ekonomiji suradnje i kratkoročnom iznajmljivanju smještaja.

Cijeli dokument možete pronaći ovdje.

Kalendar najava

Aktualno