HrvatskiEK: Provedba strategije jedinstvenog digitalnog tržišta

ZAGREB, 16.5.2017.

Europska komisija je u svrhu jedinstvenog digitalnog tržišta predložila pet zakonodavnih prijedloga i političkih inicijativa. Pozornost je usmjerena na postizanje političkog dogovora s Europskim parlamentom i Vijećem o osuvremenjivanju telekomunikacijskih propisa EU, kako bi se pojačala ulaganja u kvalitetne mreže velike brzine te postiglo digitalno gospodarstvo i digitalno društvo.

Od jedinstvenog digitalnog tržišta očekuje se doprinos gospodarstvu Europske unije u iznosu od 415 milijardi eura, porast inovacija, stotine tisuća novih radnih mjesta i bolja povezanost unutar EU.

Komisija će djelovati na tri glavna područja na razini EU: razvoj punog potencijala europskog podatkovnog gospodarstva, zaštita europske imovine rješavanjem izazova cyber-sigurnosti i  promicanje internetskih platformi kao odgovornih dionika u pravednom internetskom ekosustavu.

Prema novoj studiji Eurobarometra, dvije trećine Europljana smatra da upotreba najnovijih digitalnih tehnologija pozitivno utječe na društvo, gospodarstvo i kvalitetu života.

Osim toga, Komisija se bavi i pitanjem potrebe daljnjeg ulaganja u digitalnu infrastrukturu i tehnologije u područjima u kojima su ona potrebna, a koja uvelike nadilaze kapacitete pojedinih država članica, kao što je područje računalstva visokih performansi.

Već su postignuti važni dogovori, primjerice 15. lipnja 2017. postignut je dogovor o ukidanju naknada za roaming za sve građane koji putuju unutar Europske unije, dogovor o prenosivosti sadržaja, čime će se već od početka 2018. omogućiti da građani i tijekom putovanja uživaju u filmovima, glazbi, videoigrama ili e-knjigama na koje su se pretplatili kod kuće te o oslobađanju radiofrekvencijskog pojasa od 700 MHz za razvoj 5G tehnologije i novih internetskih usluga.

Kalendar najava

Aktualno