HrvatskiOdržan šesti sastanak Tematske upravljačke skupine za održivi turizam (EUSAIR)

ZAGREB, 27.4.2017.

U Zagrebu je jučer održan šesti radni sastanak Tematske upravljačke skupine za održivi turizam odnosno 4. stupa Strategije EU za jadransku i jonsku regiju (EUSAIR). Na sastanku su bili prisutni predstavnici zemalja JJ regije, predstavnici Europske komisije, MVEP-a, kao i predstavnice vodećeg partnera Strateškog projekta „Facility Ponit“ namijenjenog provedbi EUSAIR-a.

Sastanak je započeo kratkim osvrtom na dosadašnji rad, donesene odluke i rezultate, a prisutni su ukratko upoznati i sa sadržajem sastanaka Upravljačkog tijela i koordinatora stupova EUSAIR-a koji su održani u Bruxellesu u veljači ove godine.

Predsjednik Europske mreže za održivi razvoj turizma ECOTRANS i suosnivač Globalnog vijeća za održivi turizam, Herbert  Hamele je kao gost sastanka predstavio rad  ECOTRANS-a, naglasio je njihovu težnju da Europa postane održiva destinacija br. 1 u svijetu, kao i mogućnost izrade zelene mape EUSAIR zemalja koja bi služila turoperatorima, kao alat za rezervaciju smještaja i u marketinške svrhe.

Konzultantica Europske komisije predstavila je prijedloge izvješća o analizi nacionalnih turističkih strategija i zajedničkih prioriteta svih osam zemalja članica EUSAIR—a koji su u skladu s Akcijskim Planom EUSAIR.

Nastavak rasprave bio je usmjeren na potrebu odabira prioritetnih aktivnosti u okviru 4. stupa Strategije posvećenog održivom turizmu i kulturi, radi pripreme sljedećeg poziva za dostavu projektnih prijedloga transnacionalnog programa ADRION. Nakon toga, ukratko su predstavljeni i projekti Facility Point i Facility Point Plus.  Projekt Facility Point Plus funkcionalno je i financijski neovisan o strateškom projektu Facility Point, a služit će kao potpora razvoju projekta u okviru EUSAIR i poboljšanju kapaciteta u svrhu boljeg razumijevanja važnosti regionalne suradnje.

Predstavnik Grčke izvijestio je prisutne o zaključcima Okruglog stola na temu održivog turizma i kulture koji je bio održan 28. ožujka 2017. u Ateni, kao i o predstojećem 2. EUSAIR Forumu koji će se održati 11. – 12. svibnja u grčkom gradu Ioannina.

Na kraju sastanka prisutni su obaviješteni o nadolazećim događanjima i planu rada, pozvani su da dostave svoje prijedloge vezane uz  mogućnost uključivanja Jadranske i jonske regije u obilježavanje - 2018. godine, kao EU- Kina godine turizma, a ujedno i Europske godine kulture.

Kalendar najava

Aktualno