HrvatskiMinistar Cappelli predstavio Program i dodatno sufinanciranje razvoja cikloturizma na kontinentu

ZAGREB, 5.4.2017.

Ministar turizma Gari Cappelli predstavio je danas novi program bespovratnih potpora usmjeren na jačanje cikloturizma na kontinentu, za koji je Ministarstvo turizma ove godine u proračunu osiguralo dodatnih 5 milijuna kuna.

Program razvoja cikloturizma na kontinentu odnosi se isključivo na 14 kontinentalnih županija (Bjelovarsko-bilogorska, Brodsko-posavska, Karlovačka, Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska, Ličko-senjska, Međimurska, Osječko-baranjska, Požeško-slavonska, Sisačko-moslavačka, Varaždinska, Virovitičko-podravska, Vukovarsko-srijemska i Zagrebačka županija), odnosno na jačanje bike turizma na kontinentu kroz trasiranje, uređenje i označavanje biciklističkih ruta. Ministarstvo će odobravati do 90 posto prihvatljivih/opravdanih troškova. Minimalni iznos sredstava koji je moguće ostvariti po projektu je 40.000,00 kuna, a maksimalni 500.000,00 kuna, odnosno u prosjeku 350.000,00 kuna ukoliko se svih 14 županija javi na otvoreni Javni poziv.

„Hrvatski turizam mora biti sinergija obale i kontinenta i u tom smislu naš cilj je svakako ravnomjerniji turistički razvoj na cijelom prostoru Hrvatske. Cikloturizam, uz primjerice gastro i zdravstveni, predstavlja proizvod visoke atraktivne vrijednosti čiji je razvoj posebice značajan na turistički slabije razvijenom kontinentu, koji ima sve preduvjete za snažnije turističko pozicioniranje“, istaknuo je ministar Cappelli te dodao: „Kroz ovaj program želimo povezati županije na stvaranju biciklističkih ruta koje će biti prepoznatljive i zbog kojih će turisti na u Hrvatsku dolaziti tijekom cijele godine.“

Program razvoja cikloturizma na kontinentu ima veliku važnost za razvoj kontinenta, stvaranje dodatnih sadržaja, jačanje atraktivnosti turizma na kontinentu, produljenje sezone, pozicioniranje Hrvatske kao destinacije raznolike ponude te u konačnici jačanje konkurentnosti turizma RH. Upravo zato, Ministarstvo turizma veliku pažnju posvećuje stvaranju dodatnih sadržaja na cijelom prostoru Hrvatske, između ostaloga i onih koji se odnose na cikloturizam. Prošle je godine kroz program „Konkurentnost turističkog gospodarstva“ za ulaganja u cikloturističku infrastrukturu, opremu, organizaciju tura i promociju izdvojeno 260 tisuća kuna, dok je kroz „Program razvoja javne turističke infrastrukture – Fond za razvoj turizma“ izdvojeno 3,7 milijuna kuna (24 razvojna projekta), a za što je odluka donesena 31. ožujka 2017. godine.

Prema podacima UNWTO-a, u Europi je više od 60 milijuna aktivnih biciklista. Cikloturisti, više od ostalih vrsta turista, koriste lokalnu trgovačku i ugostiteljsku ponudu, a dnevna potrošnja im je do 30 posto veća. Osim predstavljanja Programa, kao primjer dobre prakse, okupljenima je prezentiran primjer razvoja cikloturizma u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Uz ovu županiju, ciklo rute su trenutno u Hrvatskoj najbolje razvijene u Istarskoj i Međimurskoj županiji.

Javni poziv otvoren je do 26. travnja 2017. godine, a cjeloviti tekst programa i ostale detalje možete pronaći na webu Ministarstva turizma, u rubrici Javni pozivi.

Kalendar najava

Aktualno