HrvatskiMinistarstvo turizma strukovnim školama za turističke projekte izdvojilo 395 tisuća kuna

ZAGREB, 3.4.2017.

S ciljem promocije i jačanja kompetencija strukovnih zanimanja, Ministarstvo turizma će u 2017. godini srednjim strukovnim i umjetničkim školama dodijeliti više od 395 tisuća kuna bespovratnih sredstava za 15 projekata srednjih strukovnih i umjetničkih škola.

Bespovratne potpore dodijeljene su projektima koji promoviraju novi turistički proizvod za jačanje ukupne konkurentnosti destinacije u kojoj se škola nalazi, temeljen na povezivanju javnog, civilnog, privatnog sektora i znanosti (razvoja), pozitivnim učincima u zaštiti okoliša, uvođenju novih tehnologija i uključivanju strateški definiranih posebnih oblika turizma (nautički, zdravstveni, kulturni, poslovni, golf, cikloturizam, ruralni i planinski, eno i gastro, omladinski, socijalni i drugi).

Nadalje, financirani su i projekti nastali u suradnji s drugim obrazovnim sektorima u svrhu razvoja turizma (IT-elektrotehnika i računalstvo, kreativni, poljoprivreda i prehrana, zdravstvo i socijalna skrb, grafički, umjetnost i dr.) te projekti koji se odnose na nove oblike promocije, kao što su branding, uvođenje IT komunikacijske tehnologije (korištenje društvenih mreža, Interneta i dr.).

„Inovativnost i kreativnost su jedni od ključnih faktora koji nam omogućuju da se iz godine u godinu razvijamo i zato u tom smjeru moramo nastaviti pogotovo kada je riječ o našim mladima. Pri tome veliku pozornost moramo posvetiti praksi u obrazovanju, jer se samo kroz praksu mogu razvijati potencijali. Upravo zato kroz ovakve programe želimo potaknuti naše mlade na usvajanje novih znanja i vještina te podizanje njihovih kompetencija. Kao dugoročno rješenje poticanja cjeloživotnog usavršavanja i ljudskih potencijala u turizmu radimo na realizaciji regionalnih centara kompetencija financiranih iz fondova EU. Kroz te centre osigurat ćemo kvalitetne kadrove koji bi nakon završetka obrazovnog procesa bili spremni aktivno se, na učinkovit način, uključiti u radne i upravljačke procese što bi omogućilo i veću zaposlenost te osiguralo kvalitetu radne snage poslodavcima u turizmu“, izjavio je ministar Cappelli povodom objavljivanja odluke o odabiru projekata srednjih strukovnih i umjetničkih škola.

Popis svih odabranih projekata objavljen je na stranicama Ministarstva turizma.

Od 2009. do 2016. godine, Ministarstvo turizma je kroz program Promocija zanimanja ukupno izdvojilo više od 2,7 milijuna kuna za 173 projekta srednjih strukovnih i umjetničkih škola.

Kalendar najava

Aktualno