HrvatskiCappelli: Cilj je turistički razvijati i kontinentalni dio Hrvatske

LABIN/RABAC, 13.2.2017.

Ministar turizma Gari Cappelli posjetio je u ponedjeljak Grad Labin, gdje je obišao Hotel Peteani, istaknuvši pritom da je cilj Ministarstva turistički razvijati i kontinentalni dio Hrvatske. Hotel Peteani otvoren prošle godine kao prvi sa četiri zvjezdice u Labinu, u čiju je investiciju vlasnik uložio 1,5 milijuna eura. Taj hotel, nekadašnja raskošna vila s početka prošlog stoljeća, u srpnju prošle godine preuređen je u prvi hotel s četiri zvjezdice u Labinu, a hotel raspolaže s 11 dvokrevetnih i 3 jednokrevetne sobe.

Čestitajući vlasniku Sergiju Peteani na lijepoj obiteljskoj priči i investiciji, ministar Cappelli je u izjavi za novinare kazao kako on trenutno više obilazi kontinentalni dio Hrvatske nego primorski, jer je cilj Ministarstva "razvijati i kontinentalni dio Hrvatske". "Ovo u Labinu je jedan sjajan primjer kako se može i u kontinentalnom djelu Istre uspjeti. To je odlična najava za ovogodišnju turističku sezonu, s obzirom da ćemo ove godine ulagati više od 800 milijuna eura u 42 hotela, koja su većinom sa četiri ili pet zvjezdica", istaknuo je Cappelli. Dodao je kako će se time dostići brojka od više od 300 hotela sa četiri ili pet zvjezdica. "Ovo je nešto što Hrvatska treba, zato je u pripremi 'cro kartica' kako bi se što više turizam razvijao i na kontinentu. To u predsezoni predstavlja pun pogodak", ustvrdio je Cappelli, dodavši kako je to još jedan dokaz da se u Hrvatskoj može konačno govoriti o turističkoj godini, a ne sezoni. Nakon obilaska hotela, ministar je posjetio Gradsku knjižnicu Labin i rudarski kompleks Pjacal, gdje mu je predstavljen projekt obnove rudarske baštine. Grad je već na prostoru bivšeg rudnika otvorio modernu gradsku knjižnicu te namjerava ostale prostore namijeniti građanima, turizmu i civilnim udrugama.

Nakon Labina, ministar je posjetio najveći turistički projekt u Hrvatskoj tvrtke Valamar Riviera, a ujedno i najveće gradilište u hrvatskom turizmu, ono dvaju luksuzna ljetovališta u Rapcu - Family Life Bellevue Resorta 4* i Valamar Girandella Resorta 4*/5*. U pratnji Željka Kukurina, predsjednika Uprave Valamara, ministar Gari Cappelli obišao je gradilište koje se proteže na čak 15 hektara i na kojem svakodnevno prosječno radi 1.100 radnika i 150 inženjera, arhitekata i projektanata. 

Rekonstrukcija i izgradnja dvaju novih luksuznih ljetovališta sa ukupno 764 smještajne jedinice za više od 2700 gostiju najveći je turistički projekt Valamar Rivijere u 2017. godini, a ukupna je vrijednost investicije u Rapcu 562 milijuna kuna. Ulaganje u Rabac privući će goste više platežne moći i repozicionirati ga u vodeću odmorišnu destinaciju visoke kategorije. Istodobno će ta investicija u ljetovališta, u kojima će raditi oko 630 djelatnika, višestruko koristiti i cijeloj lokalnoj zajednici. Otvaranje ljetovališta, predviđeno za početak lipnja, stvorilo je i potražnju za čak 350 novih radnih mjesta i stoga je u Valamaru počelo intenzivno zapošljavanje novih kadrova. Investicija donosi i značajna ulaganja u turističku infrastrukturu, od dječjih igrališta i plaža, koje će biti otvorene i za lokalno stanovništvo, do unapređivanja prometa izgradnjom novih šetnica i parkinga. U izgradnju ljetovališta uključena su uglavnom hrvatska građevinska poduzeća i dobavljači, a otprilike 50 posto ih je lokalnih istarskih.

„Ovo je najveći turistički projekt u Hrvatskoj i potvrđuje ambiciju Valamar Rivijere da nastavi ulagati i razvijati turistički portfelj. Zbog globalnih kretanja niskih kamatnih stopa i usmjerenosti turističke potražnje na sigurne destinacije, Hrvatska poticanjem ulaganja može repozicionirati turizam prema onome visoke kvalitete i time potaknuti zapošljavanje i rast gospodarstva. Naša je investicija u Rabac primjer projekta koji je pokrenuo hrvatski građevinski sektor, zaposlio dobavljače i otvorio 350 novih radnih mjesta te će tako značajno povećati turističku potrošnju i unaprijediti kvalitetu destinacije“, istaknuo je predsjednik Uprave Valamar Rivijere Željko Kukurin.

Ministar je čestitao Valamaru na investiciji naglasivši kako će se u turistički sektor u 2017.godini uložiti više od 800 milijuna eura, odnosno izgraditi više od 40 novih ili novoobnovljenih hotela, sve visokih kategorija: „Porast investicija iz godine u godinu govori o tome da je Hrvatska atraktivna zemlja turističke dolaske te za ulaganje. Izgradnja se usmjerava ponajviše na hotelske kapacitete više i srednje kategorije, te na obogaćivanje doživljajne ponude u kampovima. Mislim da možemo biti zadovoljni tempom investiranja u hrvatski turistički sektor“, naglasio je ministar turizma Gari Cappelli, istaknuvši kako se u ovom trenutku u Istri investira oko 200 milijuna eura. (Mint/Hina/FaH)

Kalendar najava

Aktualno