HrvatskiHNB: Prihod od turizma u trećem kvartalu 5,46 milijardi eura - platna bilanca

ZAGREB, 30.12.2016.

Suficit na tekućem računu platne bilance Hrvatske u trećem je tromjesečju iznosio 3,34 milijarde eura, što je za 573 milijuna eura manje nego u istom lanjskom razdoblju, a na što su najviše utjecala negativnija kretanja na računima roba i primarnog dohotka, koja su pak ublažena rekordnim prihodima od turizma od 5,46 milijardi eura, pokazuju preliminarni podaci HNB-a.

Prema podacima Hrvatske narodne banke (HNB), prihodi od putovanja odnosno turizma u razdoblju srpanj-rujan ove godine iznosili su 5,46 milijardi eura, što je 450,2 milijuna eura ili gotovo 9 posto više nego u trećem kvartalu prošle godine.

Rekordni turistički rezultati u ovoj godini vidljivi su i u rastu prihoda od turizma u prva tri tromjesečja ove godine - iznosili su 7,9 milijardi eura, što je 8,2 posto više nego u razdoblju od početka siječnja do kraja rujna prošle godine. Time je već u prva tri kvartala gotovo dosegnut ukupni prošlogodišnji turistički prihod koji je iznosio 7,96 milijardi eura.

"Bolji financijski rezultati turističke sezone u Hrvatskoj, mjereni povećanjem prihoda od potrošnje nerezidenata za 9 posto na godišnjoj razini, povezani su s rastom fizičkih pokazatelja, pri čemu je broj dolazaka i noćenja stranih gostiju u komercijalnim smještajnim objektima porastao za 10,8 posto odnosno 10,3 posto. Tome su osobito pridonijeli turisti iz Njemačke, Austrije, Slovenije, Poljske i Ujedinjene Kraljevine", napominju i analitičari središnje banke u publikaciji "Makroekonomska kretanja i prognoze".

Dobri rezultati turizma utjecali su i na rast suficita na računu usluga, koji u trećem tromjesečju ove godine iznosi 5,57 milijardi eura, što je oko pola milijarde eura više nego u istom lanjskom razdoblju. (Hina/FaH)

Kalendar najava

Aktualno