HrvatskiNove atrakcije: Posjetiteljski centar kulturne rute "Putovima Frankopana"

KRALJEVICA, 25.11.2016.

Od petka  18. studenoga 2016. godine svoja je vrata otvorio posjetiteljski centar kulturne rute "Putovima Frankopana", inspirirane ostavštinom slavne hrvatske obitelji Frankopan. Smješten u jednoj od izvorno sačuvanih prostorija dvorca Nova Kraljevica, ovaj centar predstavlja prvu postaju povijesnog i kulturološkog putovanja koje poziva na istraživanje bogate materijalne i duhovne baštine Frankopana i Zrinskih.

Na otvorenju su bili nazočni zamjenik župana Primorsko-goranske županije Marko Boras Mandić, gradonačelnica Kraljevice Nada Turina-Đurić, voditelj projekta pročelnik odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije Valerij Jurešić, članovi autorskog tima, brojni ugledni gosti i predstavnici lokalnih zajednica kulturne rute.

Projekt "Putovima Frankopana" započela je i uspješno vodi Primorsko-goranska županija s ciljem obnove i održivog korištenja frankopanske materijalne i nematerijalne baštine, a želja je stvoriti mrežu inovativnih i visoko doživljajnih kulturnih i turističkih sadržaja utemeljenih na baštini Frankopana. Oni će profilirati kulturno-turističku ponudu, ali i potaknuti ekonomski boljitak malih sredina. Interpretacijski centri i manifestacije vezane uz rutu utjecat će na smanjenje sezonalnosti turističke i kulturne ponude te omogućiti lokalnom stanovništvu da putem svojih udruga i osobnih poduzetničkih projekata oplemenjuje život u zajednici.

Ruta Frankopana vodi kroz 17 kaštela i 3 sakralna kompleksa nanizana od Krka preko Vinodola do Gorskoga kotara. Počevši od Krka to su kaštel Gradec, kaštel u Krku i Franjevački samostan na Košljunu. Na području Vinodolske općine ruta nastavlja u kaštelima Grobnik, Trsat, kaštelu u Bakru, starom gradu Hreljinu i u starom gradu Zrinskih u Kraljevici, dvorcu Nova Kraljevica, kaštelima Drivenik te Grižane, pavlinskom samostanu u Crikvenici, kuli u Bribiru, kaštelu s kulom Kvadrac u Novom Vinodolskom i starom gradu Ledenice. Na području Gorskoga kotara nižu se dvorac Zrinskih u Čabru, kaštel Zrinskih u Brodu na Kupi, dvorac Severin, dvorac Stara Sušica i Manastir Gomirje.

U posjetiteljskom centru Kraljevica, ovi su kulturni spomenici, zajedno s destinacijama u kojima se nalaze, povezani u suvremeni zemljovid bogate turističke mreže ispletene na ostavštini velikaške obitelji Frankopan. Središnji izložak posjetiteljskog centra je meandrirajući stol, instalacija koja posjetitelju omogućava uvid u glavne baštinske punktove rute; služeći se multimedijalnim jezikom, interpretacija se ovdje susreće s originalnim i začudnim umjetničkim animacijama i filmovima. Susret senzibiliteta suvremenih umjetnika sa snažnom povijesnom obiteljskom pričom od hrvatskoga i europskoga značaja čini posjet ovome centru nezaboravnim iskustvom, kao poticaj za nastavak istraživanja kulturne rute "Putovima Frankopana".

Posjetiteljski centar rezultat je rada autorskog tima (arhitekata Vinka Penezića i Krešimira Rogine; autorice koncepta stalne izložbe, razvoja sadržaja i interpretacijskih tekstova Dragane Lucije Ratković Aydemir i Ive Klarić iz tvrtke Muze d.o.o.; autora koncepta umjetničkih animacija Ane Hušman i Ivana Marušića Klifa; autora vizualnog identiteta i likovnog postava Mile Marine Burger i Andreja Filetina iz studija Filburg; autora fotografija Domagoja Blaževića; autora glazbene instalacije Ivana Marušića Klifa), uz suradnju s mnogobrojnim stručnjacima iz područja konzervatorstva, restauratorstva, graditeljstva, kulture, povijesti, turizma i drugih.

Centar će u zimskom razdoblju biti otvoren od ponedjeljka do petka, od 10 do 20 sati, dok će subotom i nedjeljom raditi od 10 do 18 sati. Osim u samome centru, o svim sadržajima kulturne rute "Putovima Frankopana" te o životu te velikaške obitelji posjetitelji se mogu informirati i na internetskoj stranici rute (www.frankopani.eu), na društvenim mrežama (Facebook i Instagram), a izrađena je i posebna mobilna aplikacija koja korisnike upućuje na sve točke rute te daje potrebne informacije o njezinom sadržaju.

U uređenje Posjetiteljskog centra ukupno je uloženo 2,6 milijuna kuna, od čega su 85 posto, ili 2,2 milijuna kuna iz fondova Europske unije, a 15 posto tj. 400.000,00 kuna iz Primorsko-goranske županije. Osim složenih građevinskih radova i uređenja tri uglovne kule dvorca Nova Kraljevica prema konzervatorskim uputama, izrađen je projekt unutrašnjeg uređenja posjetiteljskoga centra, osmišljen vizualni identitet kulturne rute "Putovima Frankopana", izrađena web-stranica, mobilna aplikacija, tekstualni i promotivni materijal, plan interpretacije i prezentacije, video sadržaji i foto materijal te glazbena instalacija za posjetiteljski centar. 

Autorski doprinos ovom projektu, u području muzeološke interpretacije i razvoja sadržaja, dao je tim iz tvrtke Muze d.o.o. iz Zagreba. Povezujući znanja iz područja interpretacije kulture i prirode, zaštite kulturnih dobara i muzeologije, kulturnih politika i kulturnog turizma s vještinama kulturnog i baštinskog menadžmenta, ova tvrtka od svog osnutka 2005. godine djeluju kao stručni suradnik i konzultant u više od 50 raznovrsnih projekata planiranja, oblikovanja, izrade dokumentacije, izgradnje ili uređenja infrastrukture za interpretaciju baštine poput interpretacijskih centara, muzeja, kulturnih i tematskih ruta, parkovnih atrakcija i tematskih igrališta te kreiranja cjelovitih identiteta destinacija i mikrodestinacija temeljenih na interpretaciji baštine i njezinoj prezentaciji na inovativan i kreativan način.

Istaknutiji realizirani projekti tvrtke Muze d.o.o. u Republici Hrvatskoj su: centar za posjetitelje "Ivanina kuća bajke" u Ogulinu, prijemni centar "Mali Sakadaš" Parka prirode Kopački rit, posjetiteljski centar "Podzemni grad Paklenice" u Nacionalnom parku Paklenica.

Za te su projekte kreirana cjelovita muzeološka rješenja stalnih izložbi s interpretacijskim planovima, razrađeni interpretacijski tekstovi te je upravljano provedbom razvoja sadržaja. Godine 2014. izložba centra za posjetitelje "Ivanina kuća bajke" proglašena je od strane Hrvatskoga muzejskog vijeća najboljom u Hrvatskoj, a 2015. godine nominirana je za EMYA, europsku muzejsku nagradu. (Muze d.o.o. ; foto: Domagoj Blažević)

Kalendar najava

Aktualno