HrvatskiU Bruxellesu dodijeljene nagrade Europska destinacija izvrsnosti (EDEN)

ZAGREB, 15.11.2013.

Predstavnicima 19 europskih turističkih destinacija, među kojima je Ruralni turizam Stancija 1904. u središtu Istre (Smoljanci, Svetvinčenat), u Bruxellesu su, 11. i 12, studenoga 2013. uručene nagrade najljepšim europskim turističkim odredištima - Europska destinacija izvrsnosti (EDEN). Tema ovogodišnjeg izbora bila je „Pristupačni turizam“– prilagođen djeci, starijima, bolesnima i osobama s posebnim potrebama. Nakon što je Draženka Moll, vlasnica Stancije 1904, potpisala Briselsku konvenciju, Europska komisija i službeno je Stanciju uvrstila u mrežu turističkih vrijednosti Europe. Velika je čast biti jedna među destinacijama izvrsnosti na europskoj razini, osobito u godini kada je Hrvatska postala punopravna članica Europske unije, rekla je Moll.

Ruralni turizam Stancija 1904. sastoji se od tradicionalnih istarskih kuća, renoviranih i opremljenih u kuću za odmor s apartmanima. Imanje od šest tisuća četvornih metara okruženo je suhozidom, a na njemu se nalazi uređen park s 200 godina starom ladonjom (Celtis australis), dječje igralište i parkiralište. Za osobe s invaliditetom predviđena su dva apartmana visokog standarda. Dnevni boravak, terase i ostali objekti dostupni su svima, a jelovnik je otisnut i na Brailleovom pismu. U planu je izgradnja bazena, tuševa i sunčališta, svjetlosnog alarma za gluhonijeme i trake za slijepe osobe. U tijeku je izrada cjenika smještaja, hrane i pića na Brailleovom pismu te posebnog ulaza na daljinsko upravljanje. Svetvinčenat, mjesto udaljeno tri kilometra od Stancije, iznimne je kulturno-povijesne vrijednosti s mnogobrojnim događanjima, a u kojem je u tijeku obnova renesansnog Kaštela, mjesta održavanja brojnih manifestacija i događanja, a koji će biti pristupačan i osobama s invaliditetom.

Podsjećamo, s ciljem stvaranja europske mreže najljepših mjesta održivog turizma, Europska komisija je 2006. godine pokrenula projekt EDEN (European Destination of Excellence), izbor europskih destinacija izvrsnosti, u kojem se s članicama Europske unije, kao zemlja kandidat, natječe i Hrvatska. Projekt se zasniva na nacionalnim natjecanjima koja rezultiraju izborom turističke destinacije izvrsnosti za svaku zemlju, a glavni je cilj privući pažnju na vrijednosti, raznolikost i zajednička obilježja europskih turističkih odredišta te nagrađene potom umrežiti. Nagrađena područja uglavnom su slabije poznata europska odredišta, smještena u zemljama članicama i zemljama kandidatima.

Prvi nacionalni pobjednik EDEN-a o temi „Turistička destinacija na ruralnom području“ bio je Sveti Martin na Muri, zatim Đurđevac - grad Picoka – tema: „Turizam i lokalna nematerijalna baština“, a pobjednik 2008./2009. godine o temi „Turizam i zaštićena područja“ bio je nacionalni park Sjeverni Velebit, dok je grad Nin odnio pobjedu 2009./2010. kada je tema bila "Turizam uz vode", dok je Pustara Višnjica bila pobjednik 2010./2011. kada je tema bila „Turizam i prenamjena fizičkih lokaliteta“.U godinama 2011./2012. zadatak dosadašnjih zemalja sudionica u projektu bio je promocija projekta EDEN i destinacija izvrsnosti.

Kalendar najava

Aktualno